CC-lisensierte aviser

Hvem av de tradisjonelle medieaktørene i avis- og nettavisbransjen tør bli første aktør til å ta posisjon ved å distribuere og gjøre tilgjengelig alt eller store deler av sitt innhold med CC-lisens?

Ja, jeg vet at rent umiddelbart høres dette kanskje helt hull i hodet ut. Og, får sikkert mang en journalist til å reiste bust med tanke på opphavsrett. Men den tradisjonelle mediebransjen opplever et ekstremt hardt press på egne forretningsmodeller for tiden, og – det virker ikke til at de mørke skyene blir å lette med det første heller.

Hvordan skal man da sørge for å bli sett? Bli lest?

Én ting er at det er vanskelig å få solgt avisen som produkt i dag, men en annen enda mer kritisk faktor er i det hele tatt å bli lest. Ta gårdagen eksempelvis, hvor mange nyhetssaker husker du fra gårdagens nyhetsbilde? Hvem leverte saken til deg, og hvem eide opprinnelig saken?

Det er umåtelig viktig å bli sitert for et medie. Det gir distribusjon. Det er godt for merkevaren. Det er godt for bunnlinjen. Hva om en så med CC-lisens tillater at hvem som helst kan forsyne seg av hva som helst, så lenge opprinnelsessted/kilden krediteres? Hvor langt kan distribusjonen strekke seg før det blir for dødelig for mediebedriftens inntekter?

I NRK har man blant annet økt DVD-salget av Lars Monsens 365-serie ved å gi bort det samme innholdet gratis i høyoppløselig nedlastbar form (BitTorrent). Javisst, NRK er i en spesiell posisjon allerede med sin lisensfinansiering, men hvorfor er det ingen andre som prøver.

Hva tenker du – er aviser/nettaviser på CC-lisens overhode mulig å se for seg?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s