Tusenbein – en norsk bonde

(en betraktning fra) ROSENDAL: Han har ikke tusen bein, tusenbein. Ei heller den norske bonden. Men, han har ofte mange flere bein å stå på enn mange av oss andre.

I helgen slo jeg opp telt i Rosendal.

– Du kan sette bilen bak huset der borte. Jeg har akkurat gjort klar en ny parkeringsplass der. Om du ikke finner en plass du liker, så bare si fra hvor du vil at jeg skal slå gresset for lage deg en teltplass, sa den serviceinnstilte bonden som eide marken.

Selv satt han i gravemaskinen da vi ankom. Han la siste hånd på verket for å gjøre sesongklar Putball-banen han har på utmarken. Visstnok den første i Norge da den ble anlagt for noen år siden.

Noen minutter senere satt syvåringen i familien på hesteryggen. Hesten ble leid av datteren på gården.

I fjøset lå en kalv. Den var kommet til verden kvelden i forveien.

– Vi hadde melkekyr for noen år siden. Det hadde nesten alle her i området. I dag har vi bare noen dyr til kjøttproduksjon, sa bonden.

Litt senere på kvelden var arbeidsbuksen lagt til side. Fortsatt i arbeidsantrekk, men nå helkledd i sorte penklær. I kjelleren på hovedhuset hadde han dekket til middagsfest for 20 personer i lokalet som leies ut i lukkede selskap. Middagen var selvsagt laget på gården. En meny blant annet bestående av pølse produsert av søsteren til kona på gården. Fra høytalerne ble det blant annet spill jazz. Bonden spiller i jazzband kan du forstå.

Dagen derpå besøkte vi Baroniet Rosendal. Fra avstand så jeg datteren på gården vinke. Hun hadde spent en av hestene for den gamle hestevognen. Sikkert kjekt å ha som ekstrainntekt ved å transportere en og annen turist.

Kvelden i forveien hadde jeg for øvrig kort diskutert Baroniet med bonden. For, han hadde jo jobbet der.

– Åh?

– Ja, sa han. Det er jo anleggsgartner jeg egentlig jobber som!

So there you have it! En norsk bonde. Tusenbein!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s